Mandala

Suomalais-norjalais-tanskalainen kvartetti Mandala luotti keikallaan kevyesti rullaavaan ECM-jazziin. Vuodesta 1998 toiminut bändi koottiin aikanaan basisti Ole Marius Sandbergin ja fonisti Sissel Vera Petersenin tutkintobändiksi Trondheimin konservatoriossa.

Bändin kokonaissoundista tuli jotenkin hämärästi mieleen Bendik -kautta elävä Steps Ahead tai Jan Garbarek -tyylinen fiilistely. Teemoissa ja sooloissa oli mukana samankaltaisia harmonisia ja rytmisiä elementtejä. Tietty kuivahko akateeminen klangi musiikissa oli kuitenkin vieläkin havaittavissa, ja kiihkeitä purkaustyyppisiä jaksoja ja kliimakseja olisi suonut kuulevansa enemmän.

Mandala ei aivan järisyttävää jazz-elämystä tarjonnut, mutta toimivaa käyttöjazzia kuitenkin. Mandala-mp3:ia tarjoava palvelin ei tätä kirjoitettaessa ihan toiminut, mutta kannattanee kokeilla silti – pohjoismaista kuulasta ja soljuvaa jazzia ei voi kuitenkaan kuulla tarpeeksi.