Summer Jazz 2002

Huh! JKL Summer Jazz 2002 on onnellisesti ohi. Neljän päivän aikana n. 5500 jazzaajaa tungeksi klubeissa ja konserteissa. Hyvä meininki tapahtumassa jatkui edelleen, siitä kiitos loistaville artisteille ja auliisti yleisöä palvelleelle henkilökunnalle. Yleisö näytti nauttivan bändeistä ja tunnelmasta, eikä kriisitilanteita juuri ollut Farafinan laulusolistin sairastumista ja lentokone-ongelmia lukuunottamatta, josta syystä keikan aloitus hieman viivästyi.

Itse tuli kierrettyä lähes kaikki keikat kuvaamassa ja diggailemassa. Henkilökohtaisesti alan ilmeisesti kaivata musiikilta entistä enemmän yllätyksellisyyttä ja ennakkoluulottomuutta, sillä suurimmät sävärit irtosivat festarin kokeellisemmalta ja vapaammalta puolelta. Iro Haarla & Pepa Päivinen sekä Vivaldi & Wispilät feat. Didier Petit Taulumäen kirkossa täyttivät arvokkaan ympäristön herkillä ja vaivattoman tuntuisesti kehittyvillä äänimassoilla. Petitin vierailu Wispilöissä oli erittäin onnistunut veto ja soittajat nauttivat uudesta tilanteesta selvästi. Lauantain päiväkonsertissa taas Bol veti kuulijan monipuolisuudellaan uusille alueille – jazzin, rockin ja etnahtavan materiaalin synteesi toimi hienosti kaoottisten äänivallien ja kauniiden tonaalisten jaksojen vuorotellessa.

Klubibändipuolelta mahtavan energinen Carlos Barretto Trio pakotti jäämään kuuntelemaan enemmänkin. Yleisön seasta kuului Barretto trion soittaessa kommentteja kuten ”halolla selkään” ja ”jurpotkin diggaa tosta niiden energiasta”. Rujonkaunista modernistista jazzia siis…

Kävelykadun klubit olivat todella täynnä tänä vuonna, ja välillä näkö- ja kuvausyhteyden saaminen esiintyjiin oli välillä melkoisen työn takana. Tuloksia on kuitenkin nähtävillä jatsin saitilla. Suomijazz.comia kannattaa myös tarkkailla asiantuntevien arvostelujen ja kuvien toivossa.

Disclaimer: kirjoittaja on tapahtuman järjestäneen Jyzz ry:n toiminnassa jonkin verran mukana, joten ainakin omasta mielestä Summer Jazzin tarjonta on aina loistavaa ja ainutlaatuista.