Tampere Jazz Happening 2002

Tampere Jazz Happening tapahtui viikonloppuna Hämeen sydämessä. Bill Frisell, Delirium ja U-Street All Stars pistivät lähtemään paikalle – saisihan ohessa kuulla myös muita varsin kiinnostavia kokoonpanoja.

Pääsin paikalle vasta lauantaina, jolloin ohjelmisto taisi olla viikonlopun freemäisin. Satoko Fujii Quartetin sessio jäi hieman etäiseksi – ajoittaisia hienoja jaksoja ympäröi kuitenkin ainakin omaan makuuni hieman liian raskaspoljentoiset mättöjaksot, joissa ei musiikillista kehitystä ollut läsnä ihan niin paljon kuin huippuhetket olisivat antaneet ymmärtää.

Fujiin vakavahkohenkinen musisointi sai oivan jatkon saksalaisesta Doppelmoppelista, jonka setti oli raisua musiikki-ilottelua kahden vetopasuunan sekä akustisen ja sähkökitaran voimin. Ranskalaisen Ekovan aistikkaiden, etnahtavien teosten luomia vaikutelmia tehosti myös oma valomies. Visuaalinen lopputulos olikin melko näyttävä – välillä jopa itse pääasia tahtoi jäädä vähemmälle huomiolle. Tyylikäs bändi kuitenkin…

Bill Frisell Quintetin keikkaa varjosti hieman yhden jäsenen sairastuminen, jonka takia bändin sointimaailmaan jäi trumpetin mentävä aukko. Tyylilleen uskollisena Frisell kierrätti vanhoja ”hittejään” (esim. Blues for Los Angeles) uudemman materiaalin seassa – soitto oli kuulaan kaunista kaikkine americana/country-sävyineen ja rouheine särösoundeineen. Miehen uraa jo pidemmän aikaa seuranneena tuli kyllä mieleen, että jollain lailla jazzimpi meininki olisi ehkä sittenkin enemmän paikallaan – ajoittain I-IV-V-IV-V -sointukulun tankkausta saattoi olla liikaa.

Delirium ja U-Street All Stars olivat lauteilla illan klubilla, joka oli keikoista letkein ja svengaavin. Yhtyeet sopivat hyvin samalle keikalle: Delirium rakensi intensiivistä jazziaan rujommalta ja eriskummallisemmalta puolelta kuin siistin ja vaivattoman oloisesti biisejään eteenpäin soljutteleva U-Street.