Joonatan Rautio Presence

Jazzliiton kiertue toi Jazz Bariin tällä kertaa Pori Jazzin vuoden taiteilijaksi 2001 nimetyn Joonatan Raution Presence-yhtyeen. Yleisöä oli paikalla kiitettävästi, ja musiikki-iltamista muodostuikin oivallinen.

Yhtye materiaali koostui yksinomaan Raution skandinaavista selkeyttä henkivistä sävellyksistä. Solisteille tämä tuntui tarjoavan luontevan mahdolillisuuden värittää orkesterin sävelmaailmaa omista persoonallisista lähtökohdistaan. Raution sävelkieli oli pääasiassa runsaasti rönsyilevää, komplekseja sävelryöppyjä sisältävää soitantaa, johon pianisti Kaisa Kulmalan pelkistetyn tyylikäs, hengittävä tyyli toi mielenkiintoisen vastavoiman. Coltrane- ja Brecker -vaikutteita oli kuultavissa, mutta niin kai kaikilla fonisteilla, heh heh. Kitaristi Teemu Viinikaisen ilmaisu taas oli sekoitus lukuisia eri tyylejä, ulottuen billfrisellmäisestä volume pedal -avusteisesta äänimatotuksesta maukkaasta säröstä nautiskeleviin juoksutuksiin. Kulmalan kuulas sooloilu toi biiseihin tervetulleita suvantovaiheita intensiivisyydestä kuitenkaan tinkimättä.

Kaiken kaikkiaan Presence oli monimuotoisen tyydyttävä kuuntelukokemus – kiertueella on vielä jäljellä muutama paikka, kannattanee käydä tutustumassa.