Terje Isungset & Eric Mutel

Generator Ääninapapiiri -niminen jääinstallaatio sijaitsee tällä hetkellä Helsingissä Sanomatalon ja Makasiinien välissä. Taideteosta voi käydä ihailemassa 14.3. saakka, tietyllä säävarauksella. Sitä vastoin jääkonsertteja on tarjolla vain tänä viikonloppuna (4. – 6.3.).

Norjalainen lyömäsoittaja Terje Isungset on onnistunut luomaan itselleen hyvin erikoisen soundin. Puista ja kivistä tehdyt instrumentit ovat kuuluneet Isungsetin arsenaaliin jo pitemmän aikaa (mies on vielä käsittämättömän hieno munniharpunsoittaja!), kunnes muutamia vuosia sitten hän alkoi kehittämään jäisiä soittimia. Vuonna 2001 ilmestyneellä ”Iceman-Is” -levyllä kuullaan ensimmäistä kertaa jääperkussioita, jääharppua sekä jäätrumpettia.

Tällä hetkellä Suomessa asuva ranskalainen Eric Mutel on myös kiinnostunut jäästä – hän on mm. kehittänyt tekniikan, millä valokuvia voidaan vedostaa suoraan jäähän. Yhdessä Sakari Raution kanssa he ovat luoneet 24 lumi-/jääpylvään ympyröimän taideteoksen, keskellä ympyrää on Isungsetin esiintymislava.

Musiikki on luonnollisesti aika hiljaista, mutta sitä varten paikalle on hankittu hyvä äänentoisto. Soittimetkin ovat herkkiä – perjantai-illan konsertissa yksi Isungsetin jääkapuloista hajosi heti ensimmäisellä lyönnillä. Yllättävän hienosti jää kuitenkin soi. Bassorummun matalat taajuudet tuntuivat villasukissa saakka sekä jäätrumpetin kaiku jäi soimaan pitkäksi aikaa. Nopeimmat saattavat vielä ehtiä jäätävään ulkoilmakonserttiin, mutta suosittelen myös käväisemistä paikalla pelkästään upean installaation vuoksi. Isungset esiintyy vielä duona puupuhaltaja Jorma Tapion kanssa sunnuntaina 6.3. Tampereen Telakalla.