Clare Torry

Clare Torryn sanaton laulu vie eteenpäin Pink Floydin Great Gig On The Sky -kappaletta Dark Side of the Moon -levyllä. Torry kävi aikoinaan hoitamassa homman yhdellä sessiolla, ja sai reilun parin tunnin puurtamisesta siihen aikaan kohtuullisen 30 punnan korvauksen, ja loppu on historiaa.

Pari vuotta sitten juttu sai uuden, yllättävän käänteen, kun Torry nosti aiheesta oikeusjutun Pink Floydia ja EMI:ä vastaan saadakseen enemmän korvauksia jälkikäteen. Torry katsoi, että hänelle kuuluu puolet Great Gigin tekijänoikeuskorvauksista, koska on toiminut kappaleen säveltäjänä. Viime viikolla oikeus päätti, että Torry oli oikeassa ja määräsi hänelle maksettavaksi ”huomattavan summan”.

Mielestäni päätös oli hieman kummallinen (tietenkin tuntematta kaikkia yksityiskohtia). Aikoinaan tehty sopimus pitäisi olla selvä, ja hommassa on rahastuksen makua, kun vasta levyn megasuosion jälkeen tuli mieleen, että osa tekijänoikeuksista kuuluukin itselle. En kuitenkaan väitä, etteikö Torry sitä ansaitsisi – hienosta työstä kuuluu saada hieno korvaus. Päätöksen myötä hänelle rapsahtaa mukavat eläkerahat, ja muutama sata tuhat puntaa ei Floydin kassassa paljoa tunnu.

Kuuntele Claren haastattelu aiheen tiimoilta.