Samuli Mikkonen & 7 henkeä ajan aalloilla

Summer Jazzin perjantai-iltaan kuuluu erottamattomasti konsertti Taulumäen hyväsointisessa kirkossa. Tänä vuonna paikalle kiinnitettiin Samuli Mikkonen & 7 Henkeä, jonka konsertin teemana oli 1900-luvun suomalaisten (taide)säveltäjien musiikki – tällä kertaa improvisatoriselta taholta lähestyttynä.

Ja mikä yhdistelmä tämä olikaan. Suomen ykköspuhaltajat (Heinilä, Lahti, Päivinen, Tapio, Kukko) samassa orkesterissa tosin saisivat kuulostamaan hyvältä mitä vain, mutta perjantain konsertissa sävelaineisto oli todella vaikuttavaa. Ehkä sekä säveltäjissä että soittajissa elävä suomalaisen musiikin perintö auttoi tulkitsijat tuomaan todella jotain uutta ja ajattoman kuuloista Sibeliuksen ja kumppaneiden sävellyksiin. Musiikki ei ollut tällä kertaa täysin freetä, vaan välillä herkuteltiin yksinkertaisilla kolmisointupohjaisilla harmoniolla, välillä uppoutuen tajunnanvirtaan, jossa soivat vain lintujen huudot ja luonnonäänet.

Mikkosen luotsaama ryhmä on todella laajan ilmaisuvoiman omaava bändi, joka pääsi todella oikeuksiinsa kirkkoympäristössä osoittaen kunnioitusta ja arvostusta vanhoille mestareille jazzinväristen silmälasien läpi.