Stam1na

Stam1na

Jopa ehtikin taas mennä aikaa ennen kuin sai lähdettyä kunnon keikalle, mutta kun Lutakossa pyörähti pirteä metalliryhmä Stam1na, paikalle oli päästävä. Sain kuunneltua juuri ilmestyneen ”Uudet kymmenen käskyä” -levynkin pariin kertaan etukäteen. Stam1nan esikoislevy oli parhaimpia debyyttejä aikoihin – bändin kipeät riffit ja musiikillinen iloittelu olivat hulvattomia ja livevedot tiukkoja. Uudempi levy on monipuolisempi ja raskaampi, ja vaatii avautuakseen hieman useampia kuuntelukertoja.

Vanhat biisit tuntuivat vielä uppoavan väkeen paremmin, tosin syynä varmaankin se, ettei uusi levy ollut vain vielä ehtinyt tulla niin tutuksi. UKK:lla on kuitenkin mainioita vetoja, kuten vaikka ”Viisi Laukausta Päähän” tai ”Kaksi reittiä yksi suunta”, jotka jo saivat porukkaan vipinää. Stam1nan livekunto oli taas huippua, soitto pelasi tarkasti ja soundit olivat hyvät. Bändi soitti lähes kaikki uuden levyn biisit, höystettynä ykköslevyn jyrillä Ristiriita, Paha arkkitehti ja Kadonneet kolme sanaa. Pikkuisen jäi omasta mielestäni UKK-levyn huippuhetkiä olevan Ovi-biisin puuttuminen harmittamaan, mutta toisaalta keikka oli muuten niin mainio, että hitaampi meno ei ehkä tällä kertaa olisi sopinutkaan mukaan.

Yllättävä tempaus oli laulaja-kitaristi Hyrden hyppy yleisön joukkoon kesken biisin kitarasoolon aikana. Basisti Kaikka vaihtoi komppikitaraan, minulle tuntematon tuuraaja bassoon, ja biisi jatkui mukavasti väkisurffauksen ajan. Soolon lopussa Hyrde päätyi takaisin lavalle ja soitinten palautusten jälkeen biisi jatkui loppuun. Koko keikan vallitsi melkoisen hulvaton tunnelma, mutta musapuoli toimi siitä huolimatta/ansiosta todella tiukasti – kyllä tässä selkeästi on yksi tämän hetken parhaista kotimaan metallibändeistä!

Kannattaa ehdottomasti tsekata stampiot keikalla – onneksi keväällä ja kesällä on siihen lukuisia mahdollisuuksia. Luvassa on nimittäin reilusti kiertueen nimen lupaamaa Kunnon Menoa! P**kele!

Edit: Hyrde kertoo