Last.fm koukuttaa

Kolmisen vuotta sitten osuin jotain kautta palveluun, johon sai uploadattua soittotilastoja tietokoneen musansoitto-ohjelmasta. Tai olisi saanut, jos olisi ollut Mac-yhteensopiva. Hieman aikaa kului, ja sopiva pluginkin löytyi, ja aloin päästä systeemistä jyvälle. Silloin sen nimi oli Audioscrobbler, mutta nykyisin se on Last.fm – tilastointipalvelusta monipuoliseksi nettiradioksi / suosittelupalveluksi / tapahtumatietokannaksi paisunut sivusto.

Olen passiivisesti lataillut omia soittotilastoja Last.fm:ään nyt parin vuoden ajan. Sinä aikana on tullut kuunneltua n. 19 000 biisiä, joka on keikat poislukien melkein kaikki kuuntelemani musiikki. Lähes huomaamatta tuli siis tehtyä tarkka analyysi omista kuuntelutottumuksistani, ja hienointa on että nyt sitä voi jotenkin hyödyntää. iTunes tallensi myös biisien soittokerrat, perustägitys toimii jotenkin sekä tähdittämällä ja automaattisilla soittolistoilla voi estää p***ojen biisien soimisen.

Last.fm:ssä samat toiminnot yhdistyvät nettiradioon, mikä antaa lisäpotkua uuden hyvän musan löytämiseen. Voi kuunnella samantyyppistä musaa kuin tietty artisti, tai tietyn genren tai tagin perusteella. Kavereitten kavereitten listoja vakoilemalla tai suosikkiasemia kuuntelemalla pääsee itselle vieraasta musiikista hienosti jyvälle.

Äskettäin Last.fm lanseerasi tapahtumatoiminnot. Osin samantyyppinen suosittelu toimii musiikkimaun lisäksi asuinpaikan tai kavereitten menojen perusteella. Itse pidin tästä todella paljon, koska LFM:ää tulee käytettyä kuitenkin päivittäin, ja nyt tulevat hyvät keikat ovat heti näkyvillä. Toimiakseen tämä tietysti vaatii sen, että käyttäjäkunta jaksaa näpyttää suosikkibändinsä tulevia keikkoja järjestelmään. Kun keikka on syötetty tietokantaan, se alkaa heti näkyä bändin omalla sivulla, käyttäjien keikkasivuilla jne. Paitsi että tieto on helppoa syöttää sisään, sen saa myös helposti ulos iCaliin tai RSS-virtana. Täten pystyin nyt lisäämään esim. Jazz Barin tulevat keikat -RSS-feedin omalle web-aloitussivulleni. Näppärää!

Ilo huomata, että aika useaan keikkapaikkaan löytyy jo tietoja – Jyväskylästäkin Jazzin lisäksi Lutakko, Bar 68, Ilokivi jne. Toivottavasti trendi jatkuu samanlaisena ja juuri sinäkin lisäät suosikkibändisi seuraavan keikan palveluun jotta muut samanhenkiset saapuvat paikalle sankoin joukoin!

Peruskäyttö on ilmaista mutta 3 € kuukausimaksulla saa pieniä lisäominaisuuksia – monipuolisemmat kuuntelumahdollisuudet sekä alkeellisen kävijätilastoinnin omalle profiilisivulle, sekä käyttöoikeuden beta-saitille, jossa kehittäjät esittelevät ja testaavat palvelun.