Pat Metheny

Pat Metheny

Kuvassa etualalla Anssi Nykäsen pipo

Pat Methenyn Suomen-konserttia olikin jo odotettu ja vanhojen diggareiden muisteloita kuunneltu 90-luvun alusta lähtien. Mainitussa ajassa kuka tahansa artisti ehtii (ainakin toivottavasti) käydä läpi aikamoisen tyylillisen kehityskaaren – saati sitten Methenyn kaltainen jopa erikoisuudentavoitteluun taipuvainen jatsari.

Konsertin sisältö oli monipuolinen olematta silti sekava. Metheny soitti akustista nylonkielistä, 42-kielistä Pikassoa, omaa signature-6-kielistä Ibanezia, sekä kitarasyntetisaattoria. Alun akustisen ja Pikasso-fiilistelyn jälkeen ensimmäinen tunti tuli hieman perinteisemmän jazzin kuuloista materiaalia, kun taas toisella puolella elvytettiin Orkestrion-koneorkesteriprojektin steampunkahtavia instrumentteja mukaan fuusiommaksi vaihtuvaan tyyliin.

Viidentoista vuoden takainen duettolevy Charlie Hadenin kanssa toi tietoisuuteeni Methenyn leppoisan akustisen kitaran soittelun. Sähköisten settien ympärillä keikka alkoi ja loppui tunnelmallisesti fiilistelyihin vanhojen suosikkikappaleiden potpureihin. Suomen jazzkitaraa opiskeleva nuorisokin on nyt päivitetty tietämyksellä, miten Bright Size Life ja Have You Heard soitetaan. Mainiota!